Vi bruger systimes i-bøger hhx 1 og hhx 2

Her er et link til hhx 1
Her er et link til hhx 2

IT-værktøjer i systimes bøger

Derudover bruger vi matematik-værktøjerne, der kan tilgås via nederste kapitel i indholdsfortegnelsen i bøgerne:
Her er et link til matematik C hhx
Her er et link til matematik B hhx

Stoffet vi gennemgår på kurset er også fremstillet i disse 2 bøger. Du kan selv læse supplerende der, hvis du gerne vil se en alternativ præsentation af de samme emner.

Mindstekravsopgaver

Til eksamen testes du også i mindstekvarsopgaver, så det er en særlig type "simple opgaver" vi skal arbejde løbende med.
I begge de to sidstnævnte bøger er der samlinger af mindstekravsopgaver:
Mindstekravsopgaver fra matematik C hhx
Mindstekravsopgaver fra matematik B hhx

Kernestof (fra læreplanen til matB)

Mindstekrav

Supplerende stof (fra læreplanen)

Aflevering af emneopgaver
Emneopgaverne er en vigtig del af dit arbjede med stoffet og de indgår også direkte i eksamensspørgsmålene. Her er en liste over dem. De skal afleveres på de tilhørende afleveringer i MitNielsBrock.

Om skrivning af emneopgaver
  1. Der skal være forside med navn, klasse, opgavetitel og dato etc.
  2. Du skal skrive en sammenhængende tekst der forklarer emnet som var det til en person, der ikke kender til det i forvejen.
  3. Alle resultater, diagrammer og grafer skal forklares. Det skal altid fremgå hvilke variable/værdier der er på akserne i koordinatsystemer. Hvis tal aflæses fra en graf, skal det vises på grafen hvordan du har aflæst.
  4. Alle forskrifter og forkortelser skal præsenteres og alle formler skal forklares. Hvad handler de om og hvilke variable indgår i formlen. (Hvad står de enkelte bogstaver for)

Lektions- og afleveringsplan

EKSAMEN

  • Den afsluttende prøve i matematik B er en kombineret projektprøve og mundtlig prøve. Ved den mundtlige prøve trækker eksaminanden ved lodtrækning en kendt opgave, der knytter sig til en af emneopgaverne fra undervisningen og den teori, det omhandler. Derudover trækker eksaminanden ved lodtrækning en ukendt stillet opgave, der afprøver fagets mindstekrav. Denne ukendte stillede opgave kan være opgaver i flere emner. Den mundtlige prøve falder i 2 til 3 dele. I den ene del redegør eksaminanden for sin projektbesvarelse af det centralt udmeldte tema, der suppleres med uddybende spørgsmål for at afklare eksaminandens matematiske forståelse og ejerskab til opgaven. Denne del af eksaminationen må højest omfatte 1/3 af eksaminationstiden. Den anden del af prøven former sig som en samtale mellem eksaminand og eksaminator med udgangspunkt i den ved lodtrækning trukne kendte opgave. Såfremt eksaminationen i de to dele rejser tvivl om, hvorvidt eksaminanden kan honorere mindstekravene bruges den sidste del af eksaminationen på at teste fagets mindstekrav. Honorering af disse mindstekrav vil give en karakter på mindst 02. Rækkefølgen af de to første dele bestemmer eksaminanden selv, gerne i samråd med eksaminator. For nogle eksaminander er det en fordel at starte med den udtrukne opgave, som man lige har siddet og forberedt sig på.
  • Her er et link til Projektopgaven
  • Mundtlig eksamen består af 3 dele

    De tager udgangspunkt i din præsentation af projektet, suppleret med uddybende spørgsmål. Eksaminationen former sig derefter som en samtale med udgangspunkt i de trukne opgaver. Du har ca. 60 min. i forberedelseslokalet.
    Du vælger selv om du vil fremlægge projektopgaven (del 1) eller kendt opgave (del 2) først.
    Mindstekravsopgaver (del 3) besvares på papir. Dette papir afleveres til eksaminator ved starten af eksaminationen.

    Del 2 i alle spørgsmål er kendt på forhånd.

    Den tager udgangspunkt i en af dine emneopgaver. nedenfor er listen over dem.
    1. Med udgangspunkt i emnet ”Lineære funktioner” skal du forklare metoder til bestemmelse af lineære forskrifter ud fra henholdsvis to og flere punkter - inddrag emneopgave
    2. Med udgangspunkt i emnet ”Lineære funktioner” skal du redegøre for anvendelse af førstegradsligninger, samt metoder til løsning af ligningssystemer - inddrag emneopgave.
    3. Med udgangspunkt i emnet ”Lineære funktioner” skal du forklare metoder til bestemmelse af den lineære forskrift for en stykkevis lineær funktion - inddrag emneopgave.
    4. Med udgangspunkt i emnet ”Lineær programmering” skal du redegøre for anvendelse af lineære funktioner i to variable i forbindelse med lineær programmering og i den forbindelse bedes du komme ind på begrebet niveaulinje - inddrag emneopgave.
    5. Med udgangspunkt i emnet ”Andengradsfunktioner” skal du forklare metoder til bestemmelse af nulpunkter for andengradsfunktioner - inddrag emneopgave.
    6. Med udgangspunkt i emnet ”Andengradsfunktioner” skal du forklare metoder til bestemmelse af toppunkt for grafen for andengradsfunktioner - inddrag emneopgave.
    7. Med udgangspunkt i emnet ”Andengradsfunktioner” skal du forklare punkterne i en funktionsanalyse med udgangspunkt i et andengradspolynomium - inddrag emneopgave.
    8. Med udgangspunkt i emnet ”Eksponentielle funktioner” skal du forklare metoder til bestemmelse af eksponentielle forskrifter ud fra henholdsvis to og flere punkter - inddrag emneopgave.
    9. Med udgangspunkt i emnet ”Eksponentielle funktioner” skal du redegøre for metoder til løsning af eksponentielle ligninger at typen b·a^x=y, inddrag emneopgave.
    10. Med udgangspunkt i emnet ”Finansiel regning” skal du redegøre for bestemmelse af slutkapital, begyndelseskapital, rentefod og terminsantal ved sammensat rentesregning - inddrag emneopgave.
    11. Med udgangspunkt i emnet ”Finansiel regning” skal du redegøre for fremtidsværdien A_n af en annuitet - inddrag emneopgave.
    12. Med udgangspunkt i emnet ”Finansiel regning” skal du redegøre for nutidsværdi A_0 af en annuitet - inddrag emneopgave.
    13. Med udgangspunkt i emnet ”Beskrivende statistik” skal du redegøre for deskriptiv statistik med enten diskrete (ikke-grupperede) eller grupperede variable herunder diagrammer, positionsmål og variationsmål samt disses betydning - inddrag emneopgave.
    14. Med udgangspunkt i emnet ”Sandsynlighedsregning og binomialfordelingen” skal du redegøre for begreberne hændelser, foreningshændelse, fælleshændelse, Venn-diagram og sandsynligheder for disse - inddrag emneopgave.
    15. Med udgangspunkt i emnet ”Sandsynlighedsregning og binomialfordelingen” skal du gøre rede for binomialfordelingen og anvendelsen af den - inddrag emneopgave.
    16. Med udgangspunkt i emnet ”Konfidensinterval for andelen p og Chi-i-anden test” skal du redegøre for, hvad der forstås ved et konfidensinterval for andelen p i binomialfordelingen. Forklar hvordan man kan bestemme konfidensintervallet ved formlen p^±z·p^·(1-p^)n for en stokastisk variabel, der er binomial fordelt med X~b(n,p) og estimatoren p-hat - inddrag emneopgave.
    17. Med udgangspunkt i emnet ”Konfidensinterval for andelen p og Chi-i-anden test” skal du redegøre for, hvad der forstås ved en χ^2-test (Chi-i-anden test). I din redegørelse skal du komme ind på begreberne hypoteser, forventet værdier, frihedsgrader, kritisk værdi og signifikansniveau - inddrag emneopgave. Inddrag gerne et konkret eksempel i din redegørelse.
    18. Med udgangspunkt i emnet ”Differentialregning” skal du komme ind på begreberne sekant, tangent og differenskvotient, samt ”tre-trins-reglen” til bestemmelse af differentialkvotienten - inddrag emneopgave.
    19. Med udgangspunkt i emnet ”Funktionsundersøgelse og optimering” skal du redegøre for, hvordan differentialregning kan anvendes i forbindelse med funktionsanalyse af et tredjegradspolynomium - inddrag emneopgave.
    20. Med udgangspunkt i emnet ”Differentialregning” skal du forklare metoder til bestemmelse af tangentens ligning - inddrag emneopgave.

    Værktøjer i bøgerne

    Meget kan klares via matematik-værktøjerne, der ligger som de nederste kapitler i indholdsfortegnelsen i bøgerne:
    Her er et link til matematik C hhx
    Her er et link til matematik B hhx

    GEOGEBRA

    Man kan klare det meste i dette program. Der flere versioner blandt andet en web version der kører i browseren. Jeg anbefaler download versionen af "GEOGEBRA 5 classic". De forskellige versioner ligner hinanden og kan det sammme, men jeg vil bruge download-versionen af 5'eren i undervisningen.
    Den kan downloades her.

    WordMat

    Man kan ikke håndtere et dokument i GEOGEBRA, så man kan ikke lave hele sin emneopgave der. Men man kan arbejde i GEOGEBRA og kopiere bl.a, via skærmklip til fx word.
    Det er imidlertid også bekvemt at kunne regne, løse ligninger mv. direkte i brugerfladen i Word, og det kan man med tilægspakken WordMat som er udviklet til danske Gymnasier.
    Den kan downloades 1- browseren dette et et link.

    Generator af tilfældige tal

    App til let og hurtig generering af talsæt trukket fra forskellige fordelinger. Brug den fx hvis du vil lave et binomialfordelt datasæt du kan arbejde med.
    Her er et link

    Finansregner

    Her kan du løse alle typer finansielle beregninger. Ved lån er nutidsværdien NEGATIV. I så fald skal du taste et NEGATIVT tal ind for S0. dette et et link.

    FitExcel

    Det er en app der kan udføre automatisk regression, lave residualplot og bestemme residualspredning med 4 forskellige modeler. En excelfil skal blot trækkes ind i programmets brugerflade, så sker der en masse automatisk. Man kan skimme ned over resultatet og tage et skærmklip af det plot man har brug for. Det kører direkte i browseren dette et et link.

    Niels Brocks videoer

    Her er en liste over alle videoer til mat C og mat B. En del af dem går igen i ugeplanen. Det kræver login på MitNielsBrock at se dem, men er du allere logget ind, får du direkte adgang.

    Matematik C

    Tal




    Andengradsfunktioner


    Lineære funktioner



    Polynomier af højere orden

    Ligninger og uligheder

    Lineær programmering

    Eksponentielle funktioner

    Finansiel regning

    Statistik

    Matematik B

    Differentialregning

    Sandsynlighedsregning

    Geometri

    Trigonometriske funktioner